9 december 1996 – Mary Leakey avlider i Nairobi

Nairobi National Museum har ett rum där de flesta av de tidiga människoarter som hittats i Kenya visas. Mary Leakey var en av de främsta forskarna på detta område.

Bakgrunden

Hon var flicka som drogs till pappas mer äventyrliga sidor. Mary Nicol föddes 1913 i London. Hennes far Erskine var målare, och familjen var ofta på resor för att hitta motiv som skulle kunna sälja i England. Mamma var Cecilia Frere och på den sidan av släkten fanns det flera kända släktingar, inte minst för motståndet mot slaveriet. Mary ville hellre följa med pappan på promenader i bergen på den franska sydkusten än sitta hemma med mamma och läsa. Det var under en av alla resor som de hamnade i Egypten och pappa fick ett intresse för egyptologi. Intresset för det gamla smittade av sig på Mary.

När Mary var tolv fick hon vara med att gräva ut en grotta i södra Frankrike. Mary pratade flytande franska var väldigt intresserad, fick tillåtelse att rota igenom utgrävningarnas skräphög och hittade mer intressanta fynd. Vid den här tiden fanns det inget bra sätt att organisera fyndmaterial så Mary gjorde sitt eget. Ett år senare dog Erskine i cancer. Mamma, son och dotter for tillbaka till England. Mary lyckades bli relegerad från två skolor och missade universitetet. Hon hade svårt att anpassa till livet som elev. Hon lyssnade på föreläsningar hos British museum, allt som handlade om förhistoria. Hon träffade en gift man, Louis Leakey, som hon flyttade ihop med och de gifte sig när hans fru begärde skilsmässa. Paret hade det svårt och åkte till Kenya för utgrävningar där. Mary skulle bli Kenya troget fram till sin död i Nairobi den 9 december 1996.

Konsekvenserna

Paret tillbringade mycket tid i Kenya från 1935 och framåt på olika utgrävningar. Framför allt var det paleontologiska fynd som intresserade Mary och Richard. De letade efter människans förfäder. Det är också för dessa fynd som Mary kom att förknippas med och det system för att katalogisera fynd som hon gjorde. Paret deltog i utgrävningar över hela det Östafrikanska området. Namn som Laetoli och Olduvai Gorge har världsrykte. Det var i Laetoli som det hittades fotspår av en av människans förfäder i vulkanaskan. Fotspåren dateras till 3,6 miljoner år. En viktig del i den här forskningsgrenen är att hitta bevis för när människan och apan delade på sig i den evolutionära utvecklingen. Fotspåren visar tydligt att det är en människa och inte apa eftersom foten är utvecklad för en upprättstående varelse och inte en primat som tar sig fram på alla fyra. En avgjutning av fotspåren finns att se på Kenyas nationalmuseum i Nairobi.

Loius Leakey avled hastigt 1972 och Mary fortsatte utgrävningarna. Sonen Richard fortsatte i föräldrarnas fotspår. Hans fru Meave kom också till Kenya för att vara med på utgrävningarna och arbetade sedan för Kenyas nationalmuseum. Hon leder utgrävningar och det hittas hela tiden nya ledtrådar till människans ursprung. Forskningen ligger mer än 100 000 år bortanför Lucy. Hade förmånen att vara på en föreläsning med Dr Leakey i Nairobi och hon förklarade skillnaden och några ledtrådar till om det skellett som hittas är en apa eller en människa. Hos apan finns ett ben i handen som gör att tummen och pekfingret inte kan mötas vilket det kan göra hos en människa. För de som är intresserade av människans mycket tidiga historia så finns det mycket intressant att hämta ur den afrikanska jorden i östra Afrika.

PersResor har besökt Nairobi

PersSkriveriers artiklar i kronologisk ordning

Läs föregående artikel   Läs nästa artikel i serien