30 augusti 1721 – Freden i Nystad gör slut på det stora nordiska kriget

Bakgrunden

1697 står den svenska stormakten stark i norra Europa och när Sveriges kung Karl XI avlider tar hans 15-årige son Karl XII över tronen. Sverige har vunnit sina framgångar på Danmark, Polen och Rysslands bekostnad och nu ser dessa sin chans till revansch. I februari 1700 börjar fientligheterna när Polen anfaller de svenska besittningarna i Baltikum, Danmark anfaller Holstein-Gottorp och på hösten belägrar ryssarna Narva. En snöstormig novemberdag kommer kungen till undsättning och ryssarna lider ett svårt nederlag.

Svenskarna tågade mot Danmark och landsteg på Själland och i den efterföljande freden tvingades danskarna ut ur kriget. De följande sju åren försökte Karl XII att avsätta August II av Polen, tillsätta en ny regent, samt att i allians med Polen gå till anfall mot Ryssland. På hösten 1707 var det dags för svenskarna att gå mot Moskva.

Svenskarna trängde fram till floden Djenpr och fortsatte in i Ukraina i allians med Matzepa. Ryssarna använde sig av den brända jordens taktik, undvek direkta strider och brände vad anfallarna kunde ha nytta av. Svenskarna övervintrade i två år och 1709 fortsatte de, för att få ett avgörande. Vid Poltava kom slaget och Tsar Peter kunde vinna den avgörande segern. Svenska fältarmén kapitulerade medan kungen flydde till Turkiet. Där stannade han tills han blev utkastade av turkarna i kalabaliken i Bender. Karl XII red till Svenska Stralsund och landsteg sedan i Skåne 1715. Högkvarteret sattes upp i Lund och under ett års tid samlades nya trupper ihop och sedan gav sig armén mot Norge. Under fälttåget mot norrmännen stupade kungen den 30 november 1718.

Förhandlingar om fred hade pågått mellan svenska och ryssar under ett par årstid men kungen hade ansett fredsvillkoren för hårda och tackat nej. Efter kungens död började ryssarna härja längs den svenska östersjökusten och brände bl.a. ner Umeå. Under engelsk medling slöt Sverige fred med sina fiender och besittningarna i Tyskland förlorades mot en ekonomisk kompensation.  Freden i Nystad med Ryssland kom äntligen den 30 augusti 1721.

Konsekvenserna

Sverige var krigstrött och utarmat och freden med Ryssland blev hård och svenskarna fick ge upp sina baltiska besittningar. Om Poltava var det faktiska slutet på den svenska stormaktstiden så blev freden i Nystad bekräftelsen. Ryssland flyttade fram sina positioner och blev den nya stormakten i området. Sverige ger sig in i frihetstiden där det kungliga enväldet upphör och adeln tar över i någon form av demokrati. De båda partierna hattar och mössor strider om makten och några krig med Ryssland hinns med. Frihetstiden tar slut när Gustav den III gör sin statskupp en augustidag 1772.

Denna artikel ingår i PersSkriveriers serie om Sveriges stormakts tid.